Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΑΣ ΜΕ 7 ΤΡΟΠΟΥΣ - ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

Από την παιδική μας ηλικία διαμορφώνουμε και φτιάχνουμε μια εικόνα, για την αξία μας ως άτομα, για αυτό που θέλουμε να γίνουμε και για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε.
Όταν κάποιος πλησιάζει σε ικανοποιητικό βαθμό τον ιδανικό εαυτό του, που αποτελεί τις φιλοδοξίες, τα όνειρα, τις επιθυμίες και τους στόχους του , τότε αισθάνεται μια ικανοποίηση και ευχαρίστηση μέσα του.

Αυτή η ικανοποίηση θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η αυτοεκτίμηση που αισθάνεται το άτομο για τον εαυτό του, σχετικά με το κατά πόσο πετυχαίνει τις φιλοδοξίες, τις επιθυμίες και τους στόχους του.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ Η ΧΑΜΗΛΗ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ;


Η χαμηλή αυτοεκτίμηση προκύπτει από την ασυμφωνία που υπάρχει ανάμεσα στον πραγματικό μας εαυτό (στον εαυτό που είμαστε στην καθημερινότητα μας ) και στον ιδανικό μας εαυτό (αυτό που θέλουμε να γίνουμε και αυτό που θέλουμε να πέτυχουμε.) Αυτή η ασυμφωνία που υπάρχει δημιουργεί άγχος στο άτομο και αποτελεί την κύρια αιτία των ψυχικών του προβλημάτων.

Μερικά σημεία που ενισχύουν την αυτοεκτίμησή μας είναι:

1. Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ


H αυτοαποδοχή είναι η τέχνη να αποδέχεσαι τον εαυτό σου με τα δυνατά και με τα αδύνατα σημεία σου. Η έντονη κριτική και η υπερβολική απαίτηση του εαυτού μας, μας οδηγεί σε μια ψυχική και σωματική εξάντληση αλλά και σε απογοήτευση που παραλύει κάθε προσπάθεια που κάνουμε στο να πετύχουμε. Το να ανακαλύψει κάποιος ποιες είναι οι ικανότητες, οι δυνάμεις του και το να γνωρίσει τον εαυτό του αλλά και να τον αποδεχτεί για αυτό που είναι , αποτελεί το κλειδί για μια ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.

2.ΠΙΣΤΕΨΕ ΣΕ ΣΕΝΑ, ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΟΥ


Το να πιστεύει κάποιος στον εαυτό του και στις ικανότητες του αποτελεί την κύρια βάση της αυτοεκτίμησης. Πίστεψε στις δυνατότητες που έχεις και αγάπησε την μοναδικότητα σου. 


Το να πιστέψει κανείς στον εαυτό του είναι σαν ένα μακρύ ταξίδι. Θα χαθείτε στο δρόμο, θα αναρωτηθείτε αν είστε φτιαγμένοι γι'αυτό, θα χάσετε την πίστη σας. Όμως συνεχίζοντας να προχωράτε, θα ξαναβρείτε μπροστά σας τον σκοπό του ταξιδιού σας” . (Βογιατζή Λ.)

3. ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΣΟΥ ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΟΥ


Θυμήσου πως κανείς δεν είναι τέλειος, και πως σε όλους υπάρχουν αδύνατα σημεία , ωστόσο υπάρχουν και κάποια δυνατά σημεία που μας ξεχωρίζουν και μας κάνουν μοναδικούς. Μάθε ποια είναι τα δυνατά σου σημεία και στρέψε την προσοχή σου σε αυτά αντί να εστιάζεις συνεχώς στα προβλήματα σου.

4. ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ.


Αντικατέστησε την αυστηρή αυτοκριτική με ενθαρρυντικά και θετικά σχόλια που θα σου δώσουν θάρρος να καταφέρεις και άλλους στόχους σου. Η θετική ενίσχυση του εαυτού σου, θα σε οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα γιατί όταν επιβραβεύεις την προσπάθεια σου και δείχνεις ευχαρίστηση προς αυτό, τότε ο εαυτός σου θα κάνει τα πάντα για να σε ικανοποιήσει ξανά και να σου χαρίσει σύντομα καινούριες επιτυχίες.
Γίνετε γενναιόδωροι με τον εαυτό σας και αυτή η γενναιοδωρία θα σας αντιστραφεί πίσω σύντομα πολλαπλάσια.

5. ΕΠΕΛΕΞΕ ΚΟΝΤΑ ΣΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΜΠΝΕΟΥΝ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ


Για να εξασφαλιστεί η θετική αυτοεκτίμηση απαιτείται να συνυπάρχει κάποιος με ανθρώπους όπου θα του προσφέρουν αποδοχή, αγάπη, στοργή και κατανόηση Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει οι θετικές συναισθηματικές καταστάσεις εξουδετερώνουν τις αρνητικές συνέπειες του στρες στον οργανισμό, προσφέρουν καλύτερο ύπνο, επιτρέπουν ευστροφία με αποτελεσματικότερο και δημιουργικότερο τρόπο σκέψης χαρίζοντας έτσι περισσότερη αυτοεκτίμηση και μια πιο θετική αντίληψη του εαυτού.

6. ΒΡΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ


Αφιέρωσε χρόνο για τον εαυτό σου και κάνε οτιδήποτε που σε εκφράζει,π.χ στο να διαβάσεις το αγαπημένο σου βιβλίο ή περιοδικό, να κάνεις τζόκινγκ, ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή οτιδήποτε άλλο που θα σου προσφέρουν ηρεμία και εσωτερική ικανοποίηση.

7. ΜΑΘΕ ΝΑ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΣ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΟΥ


Ξέρουμε πως είναι αναπόφευκτο να μην υπάρχουν προβλήματα και εμπόδια στο δρόμο μας . Να μάθουμε να βλέπουμε τα εμπόδια στην ζωή μας σαν ευκαιρίες που μας δυναμώνουν και όχι ως σημάδια αποτυχίας και κακοτυχίας



ΓΡΑΦΕΙ : ΘΕΟΔΩΡΑ ΜΟΥΣΤΑΚΑ – ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ
http://psixologos-online.blogspot.gr

Πρώτη δημοσίευση στο Ψυχολογικό Φάρο